Strona przechowuje informacje w plikach cookies, zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz dokonać zmian zasad korzystania z ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki i/lub UKRYĆ ten komunikat.
PSEmu: PlayStation Emulation
Serwis PlayStation PlayStation 2 Forum IRChat

Strona Główna » Off Topic » Hardware
>> Obraz z konsoli na monitorze zamiast na telewizorze Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
rafalkam2b
User
User


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 39

PostWysłany: 2004 09 29 19:16    Temat postu:  Obraz z konsoli na monitorze zamiast na telewizorze    

Tak jak w temacie - czy da sie jakoś przesłać obraz z kosoli na monitor i grać? Chodzi mi tu o jakieś tanie rozwiązanie bo horrendalnie drogie już widziałem.
PS. Mam kartę grafiki z wyjściem TV jakby to miało jakieś znaczenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2004 10 08 23:31    Temat postu:    

Sorki, że tak późno, ale dopiero dziś spostrzegłem ten temat, a więc AFAIK są trzy rozwiązania:
1) VGA BoX, tutaj np. jedna z lepszych/droższych zabawek
http://www.pm.roletim.com.pl/playstation2/xga_box.htm
Podobniez idzie dostać tańsze wersje (100zł) ale parametry i jakośc obrazu jest słabsza

2) Karta TV, używałem osobiście, powiem, że idzie pograć jakość obrazu jest naprawdę dobra (przy trybie polepszania obrazu)... są też kłopoty (przełączanie trybów PAL/NTSC, zrzucanie obrazu formatów > 320x240 itd). Cena w zależności od karty (100-300 zł, może i mniej)

3) karta graficzna z gniazdem VIVO. chyba najtańsze (bo darmowe, jeśli posiadasz już odpowiednią karte) i najlepsze (doskonała jakość obrazu, możliwość jednoczesnego grania na PS2 i pracy na kompie Smile , łatwe podłączenie itd).

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
rafalkam2b
User
User


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 39

PostWysłany: 2004 10 09 14:01    Temat postu:    

Co to jest gniazdo VIVO? Czy to jest wyjście TV? Czy da się jakoś do wyjścia TV podłączyć konsolę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2004 10 10 15:43    Temat postu:    

VIVO czyli Video IN Video OUT, to gniazdo dostępne na nowszych kartach z rodziny GeForce umożliwiające przepływ sygnału wideo w obydwie strony tzn. może jednocześnie służyć jako TV-out (Video OUT), oraz do wprowadzania obrazu do karty/komputera (Video IN). Dzieki drugiej możliwości [Wideo] można przesłać braz z konsoli do komputera bez konieczności zakupu dodatkowego sprzętu, tj. np. Tuner TV czy karta/stacja przechwytywania wideo [b. droga zazbawka].
_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
rafalkam2b
User
User


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 39

PostWysłany: 2004 10 10 20:38    Temat postu:    

A jaka jest jakość przez kartę TV? Jak duże są różnice miedziy TV? Jak dużo fps może wyświetlać karta TV?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2004 10 10 20:54    Temat postu:    

Rozumiem że karta TV = tuner TV
Cytat:
A jaka jest jakość przez kartę TV? Jak duże są różnice miedziy TV?
To zalezy od karty. Przeważnie tunery TV przechwytują obraz z rozdzielczością 320x240. Co prawda obraz można dowolnie skalować, przesuwać i robić full-screen, ale przy znacznym powiększeniu obraz staje się rozmyty. Sytuację, ratuje opcja "Better Quality" dostepna w coponiektórych kartach, dzięki której obraz staje się ostry jak żyleta - nawet w b. wysokich rozdziałkach. Ale jak już wspomniałem wszystko zależy od kupionego tunera. Jak to się ma do TV Question Za telewizionem przemawia głównie komfort i wielkość, jakość obrazu na TV i kompie nie rózni się zasadniczo - czasami na TV wygląda lepiej, czasami gorzej, czasami sprzętowy AA TV podwyższa walory estetyczne gry, a czasami działa przeciwnie. Osobiście wolę grać na TV bo jest z tym mniej roboty Arrow nie trzeba włączać programów, nie ma problemów z podpięciem dźwieku itd. Jednakże jeśli miałbym wybierać pomiędzy 14" TV, a 17 lub 19" monitrem wybrałbym to drugie bo przy konsoli tj. PS2 sprawdz się jak nigdzie powiedzenie "liczy się wielkość" Twisted Evil
Cytat:
Jak dużo fps może wyświetlać karta TV?
Tyle samo co odbiornik TV. Przy wyswietlaniu obrazu nie ma kłopotó, raczej przy przechwytywaniu (zapisie obrazu do pliku *.avi) zdarzyć sie może że zgubisz kilka klatek.
_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
kimax
User
User


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 39

PostWysłany: 2004 11 08 23:33    Temat postu:    

No to ja sie podczepie pod topic.
Wiec mam karte TV i swego czasu podpialem do niej konsole (PSX). Obraz byl, ale byl on rozjechany na dwie czesci. Nachodzily one na siebie w polowie. Rozjechal sie on w poziomie. Nie wiem co bylo tego przyczyna ale skutecznie to uniemozliwilo mi zabawe i przestalem testowac ten sposob grania. Ma ktos pomysl co to moglo byc i jak to 'wyleczyc'?
Karta TV to Prolink Pixel View TV (878b Conexant) bez FM
System to byla Winda 98 SE
I odpalane na jTV, MoreTV oraz tym progsie dodawanym do Pixel View standardowo (nazwa wypadla mi z glowy)
Wszedzie bylo to samo.

_________________

Take control of what you are, it's your freedom.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG 
rafalkam2b
User
User


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 39

PostWysłany: 2004 11 09 23:20    Temat postu:    

Ja mam jeszcze jedno pytanie - co to jest DVI i czy się to różni od VIVO ? Czy da się na tym grać na PS2?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2004 11 10 02:17    Temat postu:    

Cytat:
Ja mam jeszcze jedno pytanie - co to jest DVI i czy się to różni od VIVO ? Czy da się na tym grać na PS2?
DVI to Interfejs umożliwiający wyświetlanie analogowego sygnału wideo na cyfrowym monitorze LCD. Przepustowość 165 MHz tj.: 1920x1080 w 60 Hz oraz 1280x1024 at 85Hz, itp. itd. Możliwe 2 rodzaje gniazd DVI-D (mniejsza) wyprowadzenie cyfrowe oraz DVI-I (większe) analogowo-cyfrowe. Szczerze powiedziawszy nie widze powiazania z tematem - gniazdo służy jedynie do wyprowadzania sygnału na zewnątrz toteż nie przyda się do przechwytywania obrazu.
Cytat:
Obraz byl, ale byl on rozjechany na dwie czesci. Nachodzily one na siebie w polowie.
proponuję zmienić region PAL<->NTSC. Jesli nie wiesz jak to zrobić wewnątrz "playera" Smile skorzystaj z domyślnego programu do osługi karty TV (PV TV Station) i w aplikacji konfguracyjnej (TV Sys. Configure) ustaw opcję Kraj/Country na USA.
_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
K_ain
Junior
Junior


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 11

PostWysłany: 2004 12 25 02:13    Temat postu:    

akurat potrzebowałbym pomocy w tej dziedzinie
mam ATI Radeona 9550 128mb z wejściem TV
czy jesli podlacze psx to bedzie dzialalo normalnie?
czy musze jeszcze powlaczac jakies opcje w karcie graficznej?
aha czy musialbym dokupic jeszcze jakis sprzet czy wystarczy samo gniazdo do tv?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2004 12 25 05:00    Temat postu:    

Cytat:
mam ATI Radeona 9550 128mb z wejściem TV
jestes pewien że to wejście Question oznaczone jako VIVO, SVideo-IN lub Video in Question Mało miałem do czyniania z kartami ATI więc pytam Razz
Cytat:
czy jesli podlacze psx to bedzie dzialalo normalnie?
Nie widzę żadnego problemu - spróbuj podłączyć jakikolwiek sprzęt AV - kamerę, magnetowid DVD, itp. jesli zadziała działać będzie również konsola.
Cytat:
czy musze jeszcze powlaczac jakies opcje w karcie graficznej?
Jesli steorniki będą tego wymagać musisz uaktywnić wejście wideo (Wideo IN)
Cytat:
czy musialbym dokupic jeszcze jakis sprzet czy wystarczy samo gniazdo do tv
Zalezy od gniazda wejściowego jeakie posiadasz. Jesli jest to standardowy chinch to nie widze problemów. Gorzej z S-Video, bo tu trzeba będzie kupić przejściówkę Chinch>S-Video [nie polecam] lub co jest lepszym pomysłem kupić kabel do PS2 z wyjściem S-Videeo [polecam - opcja zwiększa jakość wyświetlanego obrazu, zamiast go zmniejszać jak robi to przejściówka]. Co do softwaru potrzebne Ci będą sterowniki WDM (przechwytywania wideo) dla Twojej karty graficznej. Co jeszcze... hmm. można zaopatrzyć się w przejściówkę 2xchinch na mini jacka jeśli chcesz podłączyć dźwięk do kompa przez gniazdo line-in.

To chyba wszystko... Rolling Eyes

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
K_ain
Junior
Junior


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 11

PostWysłany: 2004 12 25 11:30    Temat postu:    

hmm niestety nie mam VIVO
tylko DVI + TV, hmmmm czyli nici z podlaczania... ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2004 12 27 16:08    Temat postu:    

Cytat:
tylko DVI + TV
Gniazdo DVI, a także TV(-OUT jak podejrzewam) służą jedynie do wyprowadzania sygnału na zewnątrz, tym samym wprowadzenie sygnału z konsoli tudzież wyświetlanie ich na monitorze jest niemożliwe.
W takiej sytuacji należy zaopatrzyć się w odbiornik TV lub jedno z urządzeń opisanych w tym temacie [patrz 2-gi wpis].

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
kimax
User
User


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 39

PostWysłany: 2005 01 25 04:41    Temat postu:    

A da jakoś radę puścić obraz z konsoli bezpośrednio na monitorze? Bez pośrednictwa kompa? Sam monit zamiast TV po prostu.
_________________

Take control of what you are, it's your freedom.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2005 01 25 15:33    Temat postu:    

Tak i nie
1) Nie, ponieważ konsola nie ma odpowiedniego wyjścia
2) Tak, ponieważ możn zaopatrzyć się w urządzonko zwane VGA BoX
http://www.pm.roletim.com.pl/playstation2/xga_box.htm

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
Wyświetl posty z ostatnich:   Sortuj według:   
Strona 1 z 2 [22 Posts]   Idź do strony: 1, 2 Następny
Strona Główna » Off Topic » Hardware
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


Obecny czas to 2020 04 10 09:48
Wszystkie czasy w strefie UTC + 4 (DST)

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

PSEmu.pl poleca > FF7PL >
Strona domowa tlumaczenia FF7 na jezyk polski
> Przyjaciele PSEmu.pl > Dołącz do nich


Skocz do:  
Back to Top              
Forum Serwisu PSEmu.pl / PSePSXe © 2002-2006 by winter_mute
Powered by phpBB © 2001-2006 phpBB Group
Jenova Template © digital-delusion