Strona przechowuje informacje w plikach cookies, zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz dokonać zmian zasad korzystania z ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki i/lub UKRYĆ ten komunikat.
PSEmu: PlayStation Emulation
Serwis PlayStation PlayStation 2 Forum IRChat

Strona Główna » Emulacja » PlayStation2 » PCSX2 vs Gry
>> Dragon Ball Budokai Tenkaichi 3 Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 21 20:52    Temat postu:  Dragon Ball Budokai Tenkaichi 3
Subject description: Sprzęt
   

Witam.
Chciałbym zapytać jaki procesor dwurdzeniowy kupić aby grać na max fps.Chodzi mi o jakiś tani i porządny.Czy potrzebny jest procesor o taktowaniu wyższym niż 2.6?

Mój sprzęt:
Procesor
Grafika NVIDIA GeForce GT 220 (1gb)
Ram 2gb

Dla ułatwienia podam obsługiwane procesory przez moją płytę główną: http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5KPLAM_SE/#CPUS
Proszę o pomoc Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
Eysmond
Moderator
Moderator

Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 477
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 2013 01 24 02:25    Temat postu:    

Modelu Ci konkretnego nie podam bo ostatnio trochę wyszedłem z tematu procesorów aczkolwiek powinieneś szukać sprzętu z możliwie najwyższym taktowaniem lub podatnego na podkręcanie jeśli też uwzględniasz taką możliwość.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 24 19:32    Temat postu:    

Cytat:
Chciałbym zapytać jaki procesor kupić aby grać na max fps.
Intel Core i5 lub jeszcze lepiej i7, oba nieobsługiwane przez w/w płytę główną. Do tego 4GB DDR3 co najmniej i porządna karta graficzna np Geforce 550/560.
Cytat:
Czy potrzebny jest procesor o taktowaniu wyższym niż 2.6?
Na poprzedniej generacji to jest Core2Duo, to rozsądne prędkości uzyskuje się przy taktowaniu 4GHz. Jednym słowem zmiana chłodzenie na wysoką półkę (np. mugen na świetnej paście) i kręcenie procesora to podstawa.
Osobiście OC raczej odradzam, a sam sie nie bawię, więc nie jestem w stanie powiedzieć czy Twoja płyta i pamięć się do tego nadaje, oraz jaki procesor im dobrać by jak najwięcej z niego wycisnąć.
Cytat:
Chciałbym zapytać jaki procesor dwurdzeniowy kupić
Biorąc pod uwage powyższe polecam wziąć najwyższego dwujajowca Core 2 Duo E8400/8500/8600, bo cenowo powinno być to przystępne. Jak najszybciej (bo ddr2 wyszło z użycia i będzie tylko drożał) dołożyć mu pamięci, albo jeszcze lepiej zmienić na 2x2GB GeiL 800Mhz (np. model black dragon). I przesiąść się na 64-bitowy Win7 (jeśli jeszcze pod nim nie pracujesz). Ewentualnie w późniejszym terminie, można myśleć również o zmianie grafiki na wspomnianą wcześniej 550-tkę, bo jakaś chorendalnie droga to ona nie jest i do 4 stów można zdajnsie nawet nówkę nabyć, a w porównaniu do Twojej 220 to jak niebo a ziemia.

Względem XP-ka uzyskasz przyrost prędkości co najmniej 25%. Przy zmianie wszystkich komponentów może być nawet całkiem szybko, ale...
Cytat:
Chodzi mi o jakiś tani i porządny.
Takie rzeczy to tylko w erze.
Niestety emulacja PS2 ma to do siebie, że wymaga procka z taktowaniem 3GHz. W miarę nowego procka, bo najgorszy z dostępnych i5 jest wydajniejszy niż najlepszy stary Core2Duo. Ergo, możesz ładować w stary sprzęt, ale co byś tam nie włożył to zostaniesz daleko w tyle za nową technologią. Ból, więc jak masz ograniczone fundusz to dokładaj powolutku do kompa, lub kup konsole (używane ps2-ki są obecnie za bezcen), niemniej jeśli myślisz o komputerze z naprawdę dobrymi parametrami to nie pozostaje Ci nic innego jak zacząć zbierać fundusze na nową maszynę.

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 24 21:58    Temat postu:    

Niekoniecznie musi to być full speed.Słyszałem ,że emulacja poszła naprawdę daleko i nie potrzeba takiego sprzętu są nowe pluginy które dają sobie radę nawet z takimi grami.http://www.youtube.com/watch?v=MHw2gA0bZRo zobaczcie na opis tam piszę że rekomendowany procesor to Intel Core 2 Duo E7400 2,8Ghz.Nie zamierzam inwestować w mega procesor ani w coś lepszego bo zamierzam kończyć karierę z grami (prawdziwe życie czeka Very Happy).Chciałem sobie tylko od czasu do czasu pograć w bt3 z kolegami dla funu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 24 22:29    Temat postu:    

Cytat:
nie potrzeba takiego sprzętu są nowe pluginy które dają sobie radę nawet z takimi grami.http://www.youtube.com/watch?v=MHw2gA0bZRo zobaczcie na opis tam piszę że rekomendowany procesor to Intel Core 2 Duo E7400 2,8Ghz.
A doczytałeś chociaż do końca?

Cytat:
Emulacja gry Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi 3 (jap:Sparking Meteor) była testowana na:

-Windows XP 32-bit
-Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3,6Ghz
-RAM: 4 GB Kingston 800Mhz
-Grafika: Gainward 9800GT 1GB
-Emulator: PCSX2 0.9.6

Procesor 3.6GHz, 4GB ramu i GF9800 (szybszy aniżeli 550-tka)...i gra mu przycina :] taaa jasne, spokojnie styknie 2.4GHz, jeśli jest to taktowanie spoczynkowe na i5, który w stresie rozpędza się do 3.2GHz.... ew. chcesz sobie pograć w niewymagające gierki typu REZ, tetris i kilka szpil w 2D. Jeśli jednak myślisz o komercyjnych grach 3D, to ja przy swoim zostaje. Core2Duo 3.GHz i bez tego ani rusz.

Nie będę się jednak z Tobą wykłócał, co ja tam wiem, tylko 10 lat się tym zajmuję, a Ty przecież wiesz lepiej. Kup sobie tego Celeraka 2.4 za 50zł, masz moje błogosławieństwo, tylko nie przylatuj tu później z płaczem, że Ci wszystko wolno działa.

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 24 22:37    Temat postu:    

Spokojnie bez nerwów.Faktem jest to iż fraps to taki program który kradnie sobie ok 10fps spokojnie fakt iż koleś nagrywa i gra na 60fps świadczy o tym że sprzęt który ma spokojnie wystarcza Very Happy.Może jestem w błędzie ale wiele osób narzeka na to ,że fraps mocno ogranicza klatki to w normalnych grach a co dopiero emulatora który ps2 udaje Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 24 23:47    Temat postu:    

Cytat:
Spokojnie bez nerwów.
Łatwo się mówi.. spójrz na fakty:
1) Gość gra ma GF9800, grafika szybsza niż GF550, o którym pisałem, a porównywać do Twojego 220 to nawet nie ma sensu.
2) Ma 4GB RAMu, co rewelacją nie jest, bo ja dla przykładu mam 16GB DDR3 i są chwilę że kwiczę, że mało. No ale ok, 4GB do emulacji powiedzmy styknie i też Ci pisałem by zwiększyć
3) DB był emulowany na E8400, który jest najtańszym i najwolniejszym z procków które wymieniłem w pierwszym poście. Powiedzmy, że można go wziąć pod uwagę. Niemniej zwróć uwagę, że procek ma podkręcony do 3.6 GHz, powtórzę to i wytłuszczę 3.6GHz i Tenkaichi 3, który nie jest nadzwyczaj wymagającą grą, (z frapsem, czy bez, to mało istotne) potrafi mu się przyciąć!
4) od wersji 0.9.8 lub 9 PCSX2 obsługuje 3 rdzenie, a od 0.9.7 wymagania sprzetowę rosną (na sprzęcie poniżej konfiguracji rekomendowanej emu z wydania na wydanie pracuje wolniej).

A skoro o tym mowa proszę bardzo:
http://pcsx2.net/getting-started.html

Zalecany procesor Intel Core 2 Duo @ 3.2 GHz lub lepszy, bądź Core i3/i5/i7 @ 2,8 GHz lub lepszy.

Więc proszę Cię wytłumacz mi, czemu próbujesz udowodnić na siłę, że wkładając do swojego kompa procesor z zegarem 2.6GHz komfortowo sobie pograsz? Ja, nie chcę Cię gnębić, tylko dać do zrozumienia, że to kiepski pomysł - kupisz C2D 2.6 to zmarnujesz tylko kasę i czas, bo potem będzie trzeba to sprzedać i kupić coś mocniejszego, o ramie i k. graficznej nie wspominając
Ot takie ten program ma wymagania - boli, ale nie da się tego zmienić. Czy jesteś to w stanie przyswoić? Czy będę musiał rozpisywać się po raz kolejny? :]

edit:
Cytat:
Chciałem sobie tylko od czasu do czasu pograć w bt3 z kolegami dla funu.
Kup konsole. Najniższy wydatek i najmniej problemu.
_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 25 20:45    Temat postu:    

Masz racje.Sorki za upór Very Happy
Zainteresowałem się tematem konsoli i rzeczywiście będzie to najrozsądniejsze.
http://allegro.pl/konsola-playstatnio-2-slim-2pady-9gier-karta-fmcb-i2956812075.html
Co o tym sądzisz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 26 14:23    Temat postu:    

Cytat:
Co o tym sądzisz?
Konsola wygląda powiedzmy ok - moja 12 letnia PS2-ka, która stoi na półce od kilku lat jest bardziej zadbana :] Mniejsza o to - w razie problemów towar możesz zwrócić.
Natomiast pady są dość podejrzanie. Górny wygląda jak DS2 w wersji Satin-Silver, dolny zaś jak DS z PSOne. Może się okazać że część gier odmówi posłuszeństwa z braku analogowych przycisków (których pierwszy DS nie posiada), bądź oba kontrolery są podróbami, co niekorzystnie wpływa na komfort rozgrywki (kiepsko działające przyciski, zła reakcja analogów, trzeszczący plastik itd.).

Podpytaj gościa, co to za pady, jeśli oba oryginalne i w dobrym stanie, to poproś o obniżenie ceny z uwagi na to że jeden to pad z pierwszego PS i będziesz musiał dokupić drugiego Duala2. Jeśli to niewiadome wynalazki, to weź pod uwagę, że czeka Cię zakup 2 nowych gamepadów, które w oryginale do najtańszych (ok 70-100zł za nówkę) zabawek nie należą.

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 26 23:37    Temat postu:    

Ahaha. Rzeczywiście koleś zaczął się kręcić i nie chciał powiedzieć.Dzięki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 26 23:50    Temat postu:    

http://allegro.pl/playstation-2-slim-zestaw-chip-i2978589106.html
Chciałbym prosić abyś zobaczył jeszcze na to.Czy ten chip jest bezpieczny dla konsoli ?I czy pozwoli mi na granie w grę na pen drivie ?Jestem w tym całkiem zielony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 27 02:49    Temat postu:    

Cytat:
Kabel Component – możliwość podłączenia pod telewizory LCD/plazma z tym złączem i uzyskania o wiele lepszego obrazu
Zapomniał dodać, że jedynie w grach obsługujących progresive możliwe jest uzyskanie obrazu w rozdzielczości 480p i nie jest to żyleta na ekranach full-hd.
Cytat:
drugi chińczyk niesprawny – kabel chyba przerywa, ale czasem pad daje rade.
Przynajmniej jest szczery. Od razu można założyć, że sprzęt do koszta, nowy pad 70zł.
Cytat:
Karta pamięci 8 mb Sony – karta nie do końca sprawna
Ciekawe jak kartę pamięci uwalił. Nowa 20-30zł.
Cytat:
Czy ten chip jest bezpieczny dla konsoli ?
Jeśli założyła go osoba, która zna się na rzeczy, a poprzedni właściciel nie wykorzystał tego faktu pakując do konsoli płytki za 10groszy, to można zaryzykować stwierdzeniem, że elektronika i laser są w dobrym stanie. Ja bym nie ryzykował.
Cytat:
I czy pozwoli mi na granie w grę na pen drivie ?
Wydaje mi się, że nie. Poza tym weź pod uwagę że PS2 ma port USB1, gdzie transfery są bardzo cieniutkie i granie z USB bardziej denerwuje niż pomaga. Generalnie, przy obecnych cenach gier, to nie opłaca się wogóle bawić w przerabianie, czy to MCbootem czy czymkolwiek innym... szczególnie jeśli chcesz grać tylko okazyjnie ze znajomymi.

Ja bym brał coś takiego, widać od razu że sprzęt zadbany:
http://allegro.pl/playstation-2-oryg-karta-2-pady-stan-ideal-wroc-i2962343750.html
do tego jakaś gra na początek (zapytaj gościa może Ci coś dorzuci), dla przykładu pierwsze KH, albo GoW i masz kilka -naście/dziesiąt godzin z życia wyjęte :] Na dwóch polecam, hmmm, Virtua Fighter 4: Evo, Soul Calibur 2 czy tytułowy DB i też pobawić się fajnie można :]

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 28 01:12    Temat postu:    

Zauważyłem jeszcze jedną konsole i to bardzo po cenie,http://allegro.pl/playstation-2-fat-2-pady-2-kary-gry-i2968594700.html Sądzę że nie jest zła.Pady chyba oryginalne.Czy opłaci się jeśli dostanę ją za 100-120zł? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 28 02:14    Temat postu:    

Cytat:
Jedna z pierwszych i najtrwalszych konsol (serial FB0507540)

Nie wiem co to za oznaczenie i nawet google nic nie podpowiada, więc niech poda oznaczenie z nalepki SCPH-XXXXX.

Jeśli to model z serii 30 tysięcy to laser i chłodzenie bankowo będzie do zmiany, plus problemy z przegrzewaniem, więc nie polecam. 50 tysięcy, bardzo solidny sprzęt, jak zadbany egzemplarz to polecam, bo sam posiadam i przez 12 lat mnie nie zawiódł.

Cena podejrzanie niska - sam network adapter kosztuje co najmniej 150.

edit: jak na
Cytat:
konsola była oczyszczana od środka i z zewnątrz bardzo zadbana
to jest strasznie zasyfiona :] Moje ColecoVision (rocznik 85) jest w lepszym stanie już nie wspomnę o Magnavoxie (rocznik 77), który jest czyszczony częściej niż samochód :] Ehh, ta Polska rzeczywistość, dałbym takiemu gościowi swoje PS2 to mógłby używać konsoli zamiast talerza, a on się chwali, że wyczyszczone gdy brud i kurz straszy z każdej szczeliny.
_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
vegetakox
Junior
Junior

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 9

PostWysłany: 2013 01 28 18:52    Temat postu:    

Tak się zastanawiam (cena to 100zł) i to 2 pady tak więc można w razie czego odprzedać karty pamięci też i kasa się wróci.Pytałem człowieka o konsolę ,którą mi poleciłeś http://allegro.pl/playstation-2-oryg-karta-2-pady-stan-ideal-wroc-i2962343750.html niestety okazuje się że nie do rzuci gier bo konsole ma przerobioną.Zgadzam się z tobą w pełni ,że konsola jest zadbana ale chcę wybrać naprawdę dobrze Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
Wyświetl posty z ostatnich:   Sortuj według:   
Strona 1 z 2 [21 Posts]   Idź do strony: 1, 2 Następny
Strona Główna » Emulacja » PlayStation2 » PCSX2 vs Gry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


Obecny czas to 2019 12 13 00:52
Wszystkie czasy w strefie UTC + 4 (DST)

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

PSEmu.pl poleca > issonline >
najwiekszy poksi serwis poswiecony zagadnieniom we...
> Przyjaciele PSEmu.pl > Dołącz do nich


Skocz do:  
Back to Top              
Forum Serwisu PSEmu.pl / PSePSXe © 2002-2006 by winter_mute
Powered by phpBB © 2001-2006 phpBB Group
Jenova Template © digital-delusion