[gadanina] Swap Magic

W dziale software porozmawiasz na temat oprogramowania, począwszy od tego najprostszego (pisanego w języku znaczników - HTML), a skończywszy na programach wyspecjalizowanych.
Awatar użytkownika
Bati
Moderator
Moderator
Posty: 319
Rejestracja: pn lut 10, 2003 8:40 pm

[gadanina] Swap Magic

Post autor: Bati »

Co myślicie o tym produkcie... ?? Podyskutujmy (możliwe ? utopia?? :D)
O tym produkcie... chciałbym żeby się wypowiadali wszyscy którzy mieli z tym produktem kontakt lub wiedzą o nim cokolwiek ;D
Co sądzicie o tym rozwiązaniu, nie boicie się o tacke/prowadnice ??
Jak z kompatybilnością gier ?? Nie mieliście problemów z "nauczeniem się" swap tricka ?? ;)
Szczerze powiedziawszy to uważam Swap Magic za ostateczne rozwiązanie... moim zdaniem przeróbka jest najlepszy,m rozwiązaniem, tymbardziej że możliwości Rippera 3 są przeogromne, Jedynym minusem jest cena (ten czynnik przesądził o moim wyborze :| ). Mimo tego że jest to dużo mniej wygodne rozwiązanie to jednak bardzo pomysłowe. Sam niedawno kupiłem ps2 i obchodze się z nim jak ze szkłem ;) i Swap Magic 3.3 kupiłem jedynie ze względy na cene... każdy swap trick to potencjalna szansa na zepsucie tacki lub jej wypadnięcie z prowadnicy... Do tej pory nie zdążyłem go przetestować pożądnie ponieważ nie mam zbyt wielu tytułów w szufladzie ;P
Jedną z większych wad SM jest to że mimo jego działania dalej nie można nagrywać na płyty gier większych niż 650mb... jedeynym rozwiązaniem tego problemu jest niestety przerobienie konsoli :/
Po przecytaniu "instrukcji obsługi" za pierwszym razem udało mi się "oszukać ps2" Slide toolem ;) nie mam z tym żadnych problemów i nie rozumiem tych którzy mówią że uczyli się tego godzinami ;D... jedyne co sprawiło mi problem to zdjęcie obudowy tacki ... z tym się już paprałem pare minut ;) ... (efekt zdjęta obudowa i małe pęknięcie "klipsa" ... :| )
To moje zdanie na ten temat i proszę o nie strzelanie do mnie ;D
...Ktoś odpisze ?? :) mam taką nadzieję :P
And remember, the respect is everything }:->
I am watching U.

PAN RURA

Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2047
Rejestracja: pn lut 17, 2003 6:50 pm

Post autor: BzyRes »

Podyskutujmy (możliwe ? utopia?? )
Możliwe, o ile wszyscy nie będą tego samego zdania :].

Z SM3 spotkałem się w teorii i raz w praktyce, będąc świadkiem funkcjonowania tego 'urządzenia'.
SM3 warto nabyć z kilku względów:

> jest tani - niecałe 100 złotych to i tak IMO lekka przesada, ale zawsze wyjdzie taniej, niż za wszczepienie modchip'a (za dobry układ > 100 zł + łapówka za robotę = często ponad 200 zł)
> używanie SM3 nie wiąże się ze stratą gwarancji tak jak ma to miejsce w przypadku przeróbek (nie wiem jak mają się do tego problemu modyfikacje bezchipowe)
> SM3 pozwala na przetestowanie gier będących na liście zakupów gracza - czyt. posiadając SM można bez problemu przetestować interesujący nas tytuł, będący kopią bezpieczeństwa, co daje komfort psychiczny i sprawia, że nabyty szpil nie jest przysłowiowym kotem w worku - szczególnie przydatne, kiedy osoba zainteresowana posiada same oryginały i takie też kupuje ;]
> AFAIK w sprawnych rękach staje się narzędziem doskonałym, idealną alternatywą dla modchip'a

Czego należy się obawiać? Niektórzy głośno krzyczeli, że popsuli części mechaniczne konsoli podczas wykonywania Swap Trick'a. Nie wiem jak jest naprawdę, ale z tego co mówi Bati i większość posiadaczy SM nie jest to wcale takie trudne - ot kilka prób i jesteśmy solidnymi rzemieślnikami w Swap.owym fachu ;].

Czy kupić? IMHO zdecydowanie tak. Gdybym stał się szczęśliwym posiadaczem PS2, SM byłby pierwszą rzeczą nabytą po samej konsoli :].
jedyne co sprawiło mi problem to zdjęcie obudowy tacki ... z tym się już paprałem pare minut ... (efekt zdjęta obudowa i małe pęknięcie "klipsa" ... )
Pierdoła ;P.

Awatar użytkownika
Bati
Moderator
Moderator
Posty: 319
Rejestracja: pn lut 10, 2003 8:40 pm

Post autor: Bati »

[Dno] :/
And remember, the respect is everything }:->
I am watching U.

PAN RURA

winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5141
Rejestracja: śr wrz 04, 2002 12:21 pm
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Na temat samego Swap Magica nie mogę się rozpisywać bo choć od dobrych kilkunastu miesięcy posiadania konsoli sprzetu takiego nie uzywałem. Z powyższych wypowiedzi stwierdić moge iż rozwiązanie takie (jak każde inne zresztą) ma swoje zady i walety.
1) Bez wątpienia najwieksza jego zaletą jest fakt, że korzystanie z niego nie jest równoznaczne z utratą gwarancji.
2) Niezwykle dramatyczny jest jednak fakt braku możliwości odpalenia gier o pojemności powyżej 650 MB (tak przynajniej wywnioskowałem z wpisu Batiego). Niektórych naprawdę może to zaboleć zważywszy iż większość gier jest wydawana na DVD a coraz częściej się zdarza, że płytki wypchane są po brzegi.
3) Osobiście nie podoba mi się również konieczność grzebania przy klapce za każdym razem gdy chcemy uruchomić pirata. Zdaje sobie sprawę, że w miarę korzystania z SM nabiera się wprawy, jednakże wypadki chodza po ludziach i nie można wykluczyć że takowy nas z pewnością ominie (szczególnie iz zdarza się grać w niekomfortowych warunkach, środek nocy - jest ciemno, Ty jesteś zmęczony, chcesz zmienić CD, chwila nieuwagi i po kwiatkach). Co więcej spędzenie minuty nad klapką nie jest okresem długim, ale jak to się ma do odpalenia oryginałów czy typowego modchipa gdzie wystarczy włożyć płytkę i jazda :!:

Powtórzę to, co nadmieniałem kilkukrotnie w innych wątkach - nie jestem przeciwnikiem modchipów (sam posiadam Rippera w konsoli) i całkowicie nie zgadzam się z opiniami iż przeróbki czy też inne oszystwa psują konsole, bo za awarie odpowiedzialna jest pazerność i nierozwaga ludzka. Rozumiem, że sporo osób chce zaoszczędzić na grach (sam kupuje hurtowo raz na kwartał bo na pojedynczych zaakupach dawno bym zbankrutował), montują więc chipy i to nie jest złe rozwiązanie. Tylko po jaką chol**e oszczędzać na jakości i ładować do napędu niskobudżetowe, źle wyważone, jednym słowem marnej jakości płyty. Uważam, że jakiej przeróbki nie zastosowalibyśmy to konsola będzie pracować bez zarzutów jeśli tylko będziemy o nią dbać

[mała anegdotka: pewnego razu przyniesiono mi konsole - PSOne - do naprawy bo ta nie chciała czytać płyt. Wydawało się że to wina elementu napędowego - jeden trybik się jakimś trafem ukruszył, więc trzeba było go wymienić. Po rozkręceniu konsoli okazało się jednak iż należało wyjąc z konsoli nie tylko wspomniany trybik, ale również tonę kurzu i pół kanapki z dżemem. Co ciekawe płyty, które konsola nie chciała czytać oprócz rys na 90% powieżchni również potraktowane zostały maślano-truskawkowym specyfikiem. Pytam się więc - jak tu konsola ma prawidłowo pracować :?:]
2BII!2B

Awatar użytkownika
Bati
Moderator
Moderator
Posty: 319
Rejestracja: pn lut 10, 2003 8:40 pm

Post autor: Bati »

U mnie założenie jest takie że w napędzie nie zagoszczą nośniki inne niż TDK i Verbatim ;D
And remember, the respect is everything }:->
I am watching U.

PAN RURA

Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2047
Rejestracja: pn lut 17, 2003 6:50 pm

Post autor: BzyRes »

Powtórzę to, co nadmieniałem kilkukrotnie w innych wątkach - nie jestem przeciwnikiem modchipów (sam posiadam Rippera w konsoli) i całkowicie nie zgadzam się z opiniami iż przeróbki czy też inne oszystwa psują konsole, bo za awarie odpowiedzialna jest pazerność i nierozwaga ludzka.
Przeróbki podobno nie psują konsoli. W przedłużeniu jej żywotności AFAIR nie pomaga także dolutowanie układu wspomagającego LA (taki to ostatnio hit). Jednak prawdą jest, że PS2 to w tej chwili najbardziej awaryjna platforma. Winę za taki, a nie inny stan rzeczy nie ponoszą użytkownicy (choć w wielu przypadkach również), a słabe technicznie lasery, montowane przez SONY. Z tego co mi wiadomo występuje problem z głowicą laserową, a raczej z cewkami w niej zawartymi - nieudolnie poskładane egemplarze nie wykluczają zwarć, które to z kolei prowadzą do siadania układu 'odczytującego'.
Będąc posiadaczem Czarnuli trzba mieć na uwadze, że jest to wybitnie 'loteryjny' system. Albo trafi się sprzęt działający od 5 lat, albo śmieć, który po tygodniu będzie się nadawał na odwiedziny najblizszego serwisu. A perspektywa wydania 300 zł na nowy laser nie należy do najprzyjemniejszych.
Do czego piję? Otóż nie zgadzam się z opinią, jakoby głównym winowajcą armii padniętych PeeSDwójek był użytkownik. Oczywiście, rzecz szanowana wytrzyma dłużej, ale najważniejszą bezpośrednią przyczyną umierania konsol SONY jest wadliwa konstrukcja i najgorsze jest to, że w dobie panowania obecnej generacji konsol nie należy szykować się na jakiekolwiek zmiany w tym zakresie.
U mnie założenie jest takie że w napędzie nie zagoszczą nośniki inne niż TDK i Verbatim ;D
Koniecznie z niebieskimi spodami. Cena pojedynczego nośnika jest obecnie tak niska, że nie ma najmniejszego sensu oszczędzać kosztem krótszej żywotności platformy.

winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5141
Rejestracja: śr wrz 04, 2002 12:21 pm
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Jednak prawdą jest, że PS2 to w tej chwili najbardziej awaryjna platforma.
Jednocześnie z IMHO najlepszym repertuarem growym.
ale najważniejszą bezpośrednią przyczyną umierania konsol SONY jest wadliwa konstrukcja
Nie będe się wymądrzał tej kwestii bo moja konsola pracuje bezproblemowo od 14 miesięcy, ale czy to nie jest bolączka starej serii SCPH30tys oraz najnowszych PSTwo-jek (słyszałem, że z nimi jest najwięcej problemów) :?: A jesli tak, to czy nie można tego obejść kupując choćby 50004 - osoiście znam 4 osoby posiadające
50-tkę, sam mam ten model i powiem szczerze, że nie słyszałem złego słowa na ich temat.
Cena pojedynczego nośnika jest obecnie tak niska
Dokładnie - 2 zetki (błękitny TDK 8xDVD ) to nie majątek :!:
2BII!2B

--==ReY_MM==--
Senior
Senior
Posty: 124
Rejestracja: ndz sty 23, 2005 7:09 pm

Post autor: --==ReY_MM==-- »

Widzisz Winter_Mute ty masz poprostu szczęście że PS2 ci chodzi 14 miesięcy 8) Ja jak kupiłem PS2 to mi sie spiepszył po 2 miesiącach :x

Awatar użytkownika
Bati
Moderator
Moderator
Posty: 319
Rejestracja: pn lut 10, 2003 8:40 pm

Post autor: Bati »

Ja mam PS2 hmm... koło miesiąca ? (z tym że przez ponad połowe tego czasu był raczej mało exploatowany ;D ze względu na brak gier) ... niedawno zacząłem go katować Esperanzą na której miałem Getaway.... trochę stukał ale jakoś przeżył :) teraz zacząłem pukać w SC2 które mam na Verbatimq :) fioletowym/niebieskim (daltonizm? :D) i chodzi praktycznie jakbm oglądał interaktywną TV a konsola stała wyłączona ;) (no poza dwoma diodami ;P) ale narazie pomimo tego że mam tylko 2 gry ;D (z tego jedna pożyczona :D) nie żałuje wyboru... mam ogromną nadzieje że trafiłem szóstke w tym losowaniu ;P i PS2 polata u mnie conajmniej 2 lata ;P Zresztą.... :> mam gwarancje :] SM r0x and s0x (dlaczego s0x w dalszej części :D)
Troszke on topic ;D
Ostatnio przeczytałem że niestety, jedna z obecnie najlepszych bijatyk na świecie :D czyli Tekken5 nie będzie w pełni działał na SM ... AFAIK tryb History (zawierający w sobie arcadowe wersje TEKKENA, TEKKENA 2 oraz TEKKENA 3 ) nie będzie na SM leciał z tego prostego powodu że resetuje on konsole po wybraniu "pod-gry" ... nie jestem pewien ale chyba jeszcze jakiś tryb gry nie będzie grywalny na SM .... to chyba zusi mnie do kupna oryginału ... :P jezeli problemy będzie sprawiac jedynie tryb history to zakupie backupa... jezeli coś jeszcze to będe o chlebie i wodzie ale będe miał tego Tekkena 5 ;D
And remember, the respect is everything }:->
I am watching U.

PAN RURA

winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5141
Rejestracja: śr wrz 04, 2002 12:21 pm
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Mnie zaś boli GT4, które ukaże się juz niedługo na rynku polskim... niestety na rynku korsarskim wciąż brak tej szpili, ze względu na sam nośnik (DVD-DuaL) i nieciekawe, podobno nie do sforsowania :D zabezpieczenia na nim zastosowane.

Ciekaw jestem czy się uda bo strasznie mnie boli wyrzucenie 250zł z puli przeznaczonej na PS3 :D

Tak czy siak z utęsknieniem czekam na najnowszą listę korsarskich osiągnięć :P Oby znalazły się na niej T5 i GT4 :D

edit:
Wstaje rano, patrze na telefon a tu 4 smsy od qmpla. Zaglądam więc na net i JEST nowa lista, a wśród nowości: Tekken 5, FIFA Street, Cold Fear, Death By Degrees, Xenosaga 2 etc... niestety GT4 jak nie było tak nie ma :(
2BII!2B

ODPOWIEDZ