|
|
| Autor |
Wiadomość |
KaCzA
Senior

|
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 11:47 pm Temat postu:
NTSC a PAL ?? Subject description: Final Fantasy XII |
|
|
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czym się różni NTSC od PAL ? Nigdy do tego nie przywiązywałem uwagi, ale teraz jest mi to potrzebne, ponieważ chcę zagrać w Final fantasy XII i nie wiem jaka wersje się zaopatrzyć.
Jeśli wybrałem złą kategorie na ten temat, proszę o przeniesienie.
|
Powrót do góry
|
|
 |
winter_mute
TROLOŻERCA

|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 1:33 am Temat postu:
|
|
|
PAL/NTSC to systemy transmisji sygnału telewizyjnego. Przyporządkowane są strefom regionalnym i tak:
PAL - Europa i Australia
NTSC U/C - Stany i Kanada
NTSC J - Japonia
W przypadku gier - w grę wchodzi coś zwanego blokadą regionalną która uniemożliwia odpalanie pozycji PAL na konsolach NTSC i vice versa. Wspomnianą blokadę można jednak obejść czy to sprzętowo (modchip) czy programowo (Swap Magic). Reasumując - jesli masz w ten czy inny sposób przerobioną konsolę wersja gry nie gra roli, jeśli masz sprzęt nie przerobiony to na kupionej w polsce konsoli (PAL) uruchomisz jedynie gry wydane w Europie i Australii (PAL).
|
Powrót do góry
|
|
 |
KaCzA
Senior

|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 10:42 am Temat postu:
|
|
|
Gra w NTSC zajmuje 2,09gb a w PAL 3,98gb. Mam rozumieć że to tylko różnica w kompresji plików ?? Miałem na myśli czy to normalne, że NTSC zajmuje mniej niż PAL ?? Bo różnica w rozmiarze jest dość spora.
EDIT; Sory za błąd na stronie pisze, że ntsc zajmuje 2,09gb a w już bezpośrednio w programie pobierającym pisze 3,9gb
Dzięki za odpowiedz. Można zamknąć temat.
|
Powrót do góry
|
|
 |
Eysmond
Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 11:13 am Temat postu:
|
|
|
W sklepie zajmuje jedną płytę DVD.

|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
BzyRes
Administrator

|
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 11:20 am Temat postu:
|
|
|
| Cytat: | EDIT; Sory za błąd na stronie pisze, że ntsc zajmuje 2,09gb a w już bezpośrednio w programie pobierającym pisze 3,9gb  |
Nie przepraszaj. Mam nadzieje, ze od pirackiego FFXII zapadniesz w spiaczke albo chociaz uschna ci wszystkie czlonki, wlaczanie ze zwyrodniala glowa, ktrorej zawartosc w pelni wyraza proznia absolutna.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
MAT
Senior

|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
winter_mute
TROLOŻERCA

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 7:13 pm Temat postu:
|
|
|
Na widescreenie najlepiej wyglądają gry, które są w stanie wyświetlać obraz w tym (16:9) trybie. Pomijając powyższe na panoramie obraz w systemie PAL będzie bardziej szczegółowy, natomiast NTSC będzie ciut mniej zniekształcony przy przeskalowaniu.
|
Powrót do góry
|
|
 |
Takanori
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 3:57 pm Temat postu:
|
|
|
PAL - 50 FPS
NTSC - 60 FPS
Generalnie różnica jest wielka, gry w ntsc działają o wiele szybciej niż w wersjach pal. Polecam również ich stosowanie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
faran
Junior

|
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 2:24 pm Temat postu:
|
|
|
Pal jest nowszym i lepszym systemem kodowania obrazu....
--------------------------
i filmy online spotkanie
Ostatnio zmieniony przez faran dnia Wczoraj, o 9:39 pm, w całości zmieniany 6 razy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
winter_mute
TROLOŻERCA

|
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 4:21 pm Temat postu:
|
|
|
| Cytat: | | Pal jest nowszym i lepszym systemem kodowania obrazu.. | Nie zmienia to faktu, że większość gier, szczególnie na starego dobrego szaraka, przy konwersji z NTSC na PAL zostało po prostu zwalone :]
| Cytat: | | Generalnie różnica jest wielka, gry w ntsc działają o wiele szybciej niż w wersjach pal. Polecam również ich stosowanie | z powyzszego własnie wynika różnica o której piszesz... przy poprawnej konwersji różnica jest praktycznie niezauważalna.
BTW; faran - nie troluj pisząc gdzie popadnie, bo mi się nie chce tego kasować :/ czuj się ostrzeżony.
|
Powrót do góry
|
|
 |
|