Obraz z konsoli na monitorze zamiast na telewizorze

Jesteś maniakiem sprzętu komputerowego? A moze jesteś fanem jakiejś konsoli. Tak czy inaczej ten dział jest dla Ciebie.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

mam ATI Radeona 9550 128mb z wejściem TV
jestes pewien że to wejście :?: oznaczone jako VIVO, SVideo-IN lub Video in :?: Mało miałem do czyniania z kartami ATI więc pytam :P
czy jesli podlacze psx to bedzie dzialalo normalnie?
Nie widzę żadnego problemu - spróbuj podłączyć jakikolwiek sprzęt AV - kamerę, magnetowid DVD, itp. jesli zadziała działać będzie również konsola.
czy musze jeszcze powlaczac jakies opcje w karcie graficznej?
Jesli steorniki będą tego wymagać musisz uaktywnić wejście wideo (Wideo IN)
czy musialbym dokupic jeszcze jakis sprzet czy wystarczy samo gniazdo do tv
Zalezy od gniazda wejściowego jeakie posiadasz. Jesli jest to standardowy chinch to nie widze problemów. Gorzej z S-Video, bo tu trzeba będzie kupić przejściówkę Chinch>S-Video [nie polecam] lub co jest lepszym pomysłem kupić kabel do PS2 z wyjściem S-Videeo [polecam - opcja zwiększa jakość wyświetlanego obrazu, zamiast go zmniejszać jak robi to przejściówka]. Co do softwaru potrzebne Ci będą sterowniki WDM (przechwytywania wideo) dla Twojej karty graficznej. Co jeszcze... hmm. można zaopatrzyć się w przejściówkę 2xchinch na mini jacka jeśli chcesz podłączyć dźwięk do kompa przez gniazdo line-in.

To chyba wszystko... :roll:
2BII!2B
Awatar użytkownika
K_ain
Junior
Junior
Posty: 11
Rejestracja: 02 grudnia 2004, 15:31

Post autor: K_ain »

hmm niestety nie mam VIVO
tylko DVI + TV, hmmmm czyli nici z podlaczania... ?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

tylko DVI + TV
Gniazdo DVI, a także TV(-OUT jak podejrzewam) służą jedynie do wyprowadzania sygnału na zewnątrz, tym samym wprowadzenie sygnału z konsoli tudzież wyświetlanie ich na monitorze jest niemożliwe.
W takiej sytuacji należy zaopatrzyć się w odbiornik TV lub jedno z urządzeń opisanych w tym temacie [patrz 2-gi wpis].
2BII!2B
kimax
User
User
Posty: 38
Rejestracja: 06 kwietnia 2004, 22:21

Post autor: kimax »

A da jakoś radę puścić obraz z konsoli bezpośrednio na monitorze? Bez pośrednictwa kompa? Sam monit zamiast TV po prostu.

Take control of what you are, it's your freedom.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Tak i nie
1) Nie, ponieważ konsola nie ma odpowiedniego wyjścia
2) Tak, ponieważ możn zaopatrzyć się w urządzonko zwane VGA BoX
http://www.pm.roletim.com.pl/playstation2/xga_box.htm
2BII!2B
kimax
User
User
Posty: 38
Rejestracja: 06 kwietnia 2004, 22:21

Post autor: kimax »

Czy ktoś testował może ów zestawik podany przez w_m? (Jakieś opinie? Opłaca się wogóle? )
I kwestia druga. Nie ma jakiegoś schematu, poradnika, jak zrobić takie coś samemu.

Take control of what you are, it's your freedom.
Awatar użytkownika
Ravven
User
User
Posty: 56
Rejestracja: 30 grudnia 2004, 13:08

Post autor: Ravven »

Nie wiem czy jednak tańszym i korzystniejszym rozwiązaniem nie jest kupienie sobie karty TV. Bo:
- możesz podłączać PS2 (tak jak ja :D)
- oglądać telewizję (tak jak ja :D)
- słuchać radia, o ile masz tuner z radiem (tak jak mój brat :P)

Minusów nie stwierdziłem. ;):P:D
kimax
User
User
Posty: 38
Rejestracja: 06 kwietnia 2004, 22:21

Post autor: kimax »

Kartę TV mam. Ale mi chodzi o możliwość grania na konsoli bez włączania kompa (czyli bez jego pośrednictwa). A co do tego słuchania radia to słyszałem że na niektórych kartach TV z tunerami FM słychać szumy podczas oglądania TV (ja akurat mam wersję bez FM, bo nie chciałem radia). A kiedyś podłączałem już PSX do karty TV i miałem rozjazd obrazu w poziomie (o czym jest wcześniej w tym wątku właśnie :) ).

Take control of what you are, it's your freedom.
Awatar użytkownika
Ravven
User
User
Posty: 56
Rejestracja: 30 grudnia 2004, 13:08

Post autor: Ravven »

To pewnie była wina katy TV, u mnie wszystko było dobrze, może była to wina ustawień lub cosik. Radio u mnie działa bez żadnych zakłóceń w dźwięku... Dalej obstawiam, że tuner TV do kompa to najlepsze wyjście...
;)
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Wszystko ma swoje zady i walety, także VGABox, np. brak konieczności uruchamiania kompa niesie za sobą pewne korzyści:
1) oszczędność czasu - nie trzeba uruchamiać kompa, nie trzeba uruchamiać dodatkowego softu
2) ergonomia - mniejsza plątanina kabli
3) niższy poziom hałasu - nie trzeba słuchać przewlekłego ...ssssssssss... wentylatorów
Oczywiście ma też swoje wady, ale cobym nie powiedział to wybór metody podłączenia zależy od gustów użytkownika i zazsobności jego portfela. Ja osobiście preferuję całkiem inne rozwiązanie, bo nie ma jak wygodna gra przy dużym TV. DO kompa konsolę podłączam zaś (przez tuner TV) tylko w1 celu > zrzucania screenów.
2BII!2B
ODPOWIEDZ