Obraz z konsoli na monitorze zamiast na telewizorze

Jesteś maniakiem sprzętu komputerowego? A moze jesteś fanem jakiejś konsoli. Tak czy inaczej ten dział jest dla Ciebie.
rafalkam2b
User
User
Posty: 35
Rejestracja: 17 września 2004, 20:29

Obraz z konsoli na monitorze zamiast na telewizorze

Post autor: rafalkam2b »

Tak jak w temacie - czy da sie jakoś przesłać obraz z kosoli na monitor i grać? Chodzi mi tu o jakieś tanie rozwiązanie bo horrendalnie drogie już widziałem.
PS. Mam kartę grafiki z wyjściem TV jakby to miało jakieś znaczenie.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Sorki, że tak późno, ale dopiero dziś spostrzegłem ten temat, a więc AFAIK są trzy rozwiązania:
1) VGA BoX, tutaj np. jedna z lepszych/droższych zabawek
http://www.pm.roletim.com.pl/playstation2/xga_box.htm
Podobniez idzie dostać tańsze wersje (100zł) ale parametry i jakośc obrazu jest słabsza

2) Karta TV, używałem osobiście, powiem, że idzie pograć jakość obrazu jest naprawdę dobra (przy trybie polepszania obrazu)... są też kłopoty (przełączanie trybów PAL/NTSC, zrzucanie obrazu formatów > 320x240 itd). Cena w zależności od karty (100-300 zł, może i mniej)

3) karta graficzna z gniazdem VIVO. chyba najtańsze (bo darmowe, jeśli posiadasz już odpowiednią karte) i najlepsze (doskonała jakość obrazu, możliwość jednoczesnego grania na PS2 i pracy na kompie :) , łatwe podłączenie itd).
2BII!2B
rafalkam2b
User
User
Posty: 35
Rejestracja: 17 września 2004, 20:29

Post autor: rafalkam2b »

Co to jest gniazdo VIVO? Czy to jest wyjście TV? Czy da się jakoś do wyjścia TV podłączyć konsolę?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

VIVO czyli Video IN Video OUT, to gniazdo dostępne na nowszych kartach z rodziny GeForce umożliwiające przepływ sygnału wideo w obydwie strony tzn. może jednocześnie służyć jako TV-out (Video OUT), oraz do wprowadzania obrazu do karty/komputera (Video IN). Dzieki drugiej możliwości [Wideo] można przesłać braz z konsoli do komputera bez konieczności zakupu dodatkowego sprzętu, tj. np. Tuner TV czy karta/stacja przechwytywania wideo [b. droga zazbawka].
2BII!2B
rafalkam2b
User
User
Posty: 35
Rejestracja: 17 września 2004, 20:29

Post autor: rafalkam2b »

A jaka jest jakość przez kartę TV? Jak duże są różnice miedziy TV? Jak dużo fps może wyświetlać karta TV?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Rozumiem że karta TV = tuner TV
A jaka jest jakość przez kartę TV? Jak duże są różnice miedziy TV?
To zalezy od karty. Przeważnie tunery TV przechwytują obraz z rozdzielczością 320x240. Co prawda obraz można dowolnie skalować, przesuwać i robić full-screen, ale przy znacznym powiększeniu obraz staje się rozmyty. Sytuację, ratuje opcja "Better Quality" dostepna w coponiektórych kartach, dzięki której obraz staje się ostry jak żyleta - nawet w b. wysokich rozdziałkach. Ale jak już wspomniałem wszystko zależy od kupionego tunera. Jak to się ma do TV :?: Za telewizionem przemawia głównie komfort i wielkość, jakość obrazu na TV i kompie nie rózni się zasadniczo - czasami na TV wygląda lepiej, czasami gorzej, czasami sprzętowy AA TV podwyższa walory estetyczne gry, a czasami działa przeciwnie. Osobiście wolę grać na TV bo jest z tym mniej roboty :arrow: nie trzeba włączać programów, nie ma problemów z podpięciem dźwieku itd. Jednakże jeśli miałbym wybierać pomiędzy 14" TV, a 17 lub 19" monitrem wybrałbym to drugie bo przy konsoli tj. PS2 sprawdz się jak nigdzie powiedzenie "liczy się wielkość" :twisted:
Jak dużo fps może wyświetlać karta TV?
Tyle samo co odbiornik TV. Przy wyswietlaniu obrazu nie ma kłopotó, raczej przy przechwytywaniu (zapisie obrazu do pliku *.avi) zdarzyć sie może że zgubisz kilka klatek.
2BII!2B
kimax
User
User
Posty: 38
Rejestracja: 06 kwietnia 2004, 22:21

Post autor: kimax »

No to ja sie podczepie pod topic.
Wiec mam karte TV i swego czasu podpialem do niej konsole (PSX). Obraz byl, ale byl on rozjechany na dwie czesci. Nachodzily one na siebie w polowie. Rozjechal sie on w poziomie. Nie wiem co bylo tego przyczyna ale skutecznie to uniemozliwilo mi zabawe i przestalem testowac ten sposob grania. Ma ktos pomysl co to moglo byc i jak to 'wyleczyc'?
Karta TV to Prolink Pixel View TV (878b Conexant) bez FM
System to byla Winda 98 SE
I odpalane na jTV, MoreTV oraz tym progsie dodawanym do Pixel View standardowo (nazwa wypadla mi z glowy)
Wszedzie bylo to samo.

Take control of what you are, it's your freedom.
rafalkam2b
User
User
Posty: 35
Rejestracja: 17 września 2004, 20:29

Post autor: rafalkam2b »

Ja mam jeszcze jedno pytanie - co to jest DVI i czy się to różni od VIVO ? Czy da się na tym grać na PS2?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Ja mam jeszcze jedno pytanie - co to jest DVI i czy się to różni od VIVO ? Czy da się na tym grać na PS2?
DVI to Interfejs umożliwiający wyświetlanie analogowego sygnału wideo na cyfrowym monitorze LCD. Przepustowość 165 MHz tj.: 1920x1080 w 60 Hz oraz 1280x1024 at 85Hz, itp. itd. Możliwe 2 rodzaje gniazd DVI-D (mniejsza) wyprowadzenie cyfrowe oraz DVI-I (większe) analogowo-cyfrowe. Szczerze powiedziawszy nie widze powiazania z tematem - gniazdo służy jedynie do wyprowadzania sygnału na zewnątrz toteż nie przyda się do przechwytywania obrazu.
Obraz byl, ale byl on rozjechany na dwie czesci. Nachodzily one na siebie w polowie.
proponuję zmienić region PAL<->NTSC. Jesli nie wiesz jak to zrobić wewnątrz "playera" :) skorzystaj z domyślnego programu do osługi karty TV (PV TV Station) i w aplikacji konfguracyjnej (TV Sys. Configure) ustaw opcję Kraj/Country na USA.
2BII!2B
Awatar użytkownika
K_ain
Junior
Junior
Posty: 11
Rejestracja: 02 grudnia 2004, 15:31

Post autor: K_ain »

akurat potrzebowałbym pomocy w tej dziedzinie
mam ATI Radeona 9550 128mb z wejściem TV
czy jesli podlacze psx to bedzie dzialalo normalnie?
czy musze jeszcze powlaczac jakies opcje w karcie graficznej?
aha czy musialbym dokupic jeszcze jakis sprzet czy wystarczy samo gniazdo do tv?
ODPOWIEDZ