problem z padem czy przejściówką?

Jesteś maniakiem sprzętu komputerowego? A moze jesteś fanem jakiejś konsoli. Tak czy inaczej ten dział jest dla Ciebie.
mayhem
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 07 stycznia 2008, 15:41

problem z padem czy przejściówką?

Post autor: mayhem »

witam, po przeczytaniu paru tematów i nie znalezieniu konkretnej odpowiedzi czy też pomocy, postanowiłem założyć, nowy temat, mam nadzieje, ze nie dostanie mi sie od adminów;)

sprawa prezentuje sie nastepujaco:

PAD: SONY DUALSHOCK 2 (MADE IN CHINA - wg. mnie to oryginał:P)
+
PRZEJŚCIÓWKA HAMA PS2-PS3 KONVERTER

a problem mam z tym, że nie działają wibracje. próbowałem znaleźć jakies sterowniki, zarówno do pada, ale chyba, powtarzam, chyba, nie ma, jak i do przejściówki, do której, również, chyba, powtarzam, chyba, nie ma:]
jeśli ktoś zna odpowiedz na dreczacy mnie problem, bede wdzieczny jesli udzieli mi pomocy. obawiam sie ze to przejściówka. aha! nie testowałem wibracji pada na konsoli, wiec równie dobrze może pad być rozwalony, ale szczerze wątpie (kupiony w sklepie, nie przez allegro), ale i takie rzeczy sie czasem zdarzają. w związku z tym myślałem, ze moze istnieje jakis program do testowania samych wibracji...?
gram w Pes6, ale tam ponoć nie ma wibracji. ściągnałem ePSXe'a i próbowałem grać w tekkena, aby sprawdzić wibracje, ustawiłem następująco:

Digital/Analog (F5)
Type: DX Joy 1
Big Motor: Constant
Small Motor: Constant

oczywiście w tekkenie w opcjach włączyłem opcje wibracji.

co teraz?:] pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz/pomoc
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Po kolei:
1) problem zdecydowanie z przejściówką
2) daj zdjęcie, bo nie wiem jak to w ogóle wygląda
3) testować to przede wszystkim w Panelu Sterowania - emulator bywa wybredny.
4) spróbuj na tych - ponoć kilku osobom chodza na innych konwerterach:
http://www.psemu.pl/index.php?dzial=Dow ... e&plik=148

ehhh, może w weekend w końcu uda mi się pogrzebać po płytach - miałem gdzieś uniwersalne i nowszą wersję ww.
2BII!2B
mayhem
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 07 stycznia 2008, 15:41

Post autor: mayhem »

2) http://www.hama.pl/portal/articleId*141 ... t_pl_lin28 na 95% to jest moja przejściówka
3) testować w panelu sterowania- ale wibracje? w którym miejscu? w kontrolerach gier nie moge tego jakos znalezc. apropos emulatora, to czy w razie czego mam dobrze ustawione zeby czuc wibracje? aha, w jakiej grze na PC beda NA PEWNO wibracje?
4) zainstalowałem, w tekkenie przy tych ustawieniach nie dzialaja...

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

2) na 95% to jest moja przejściówka
To jest przejściówka dla PS3, na chwilę obecną konsola nie wspiera wibracji więc przejściówki nie wspierają ich także. W opisie sprzętu tez nie ma nic na ten temat.
3) testować w panelu sterowania- ale wibracje? w którym miejscu?
W przypadku mojego konwertera, po instalacji sterowników za we właściwościach kontrolera gier pojawia się 3cia zakładka i we ww. oknie mam:
- Ustawienia, gdzie mogę skalibrować gamepada
- Testowanie, gdzie sprawdzam czy wszystkie przyciski i analogi pracują poprawnie
- Wibracje, gdzie można przetestować wibracje :D
apropos emulatora, to czy w razie czego mam dobrze ustawione zeby czuc wibracje?
Tak.
aha, w jakiej grze na PC beda NA PEWNO wibracje?
Proponuję coś od EA: NBA, NFS - te dwa tytuły kiedyś-tam (po zakupie przejściówki, pare lat wstecz) testowałem i wibracje działały.
zainstalowałem, w tekkenie przy tych ustawieniach nie dzialaja..
Jesli nie masz wibracji w Panelu Sterowanie to nie będzie ich nigdzie.
2BII!2B
Awatar użytkownika
Piciu
User
User
Posty: 34
Rejestracja: 14 stycznia 2004, 14:04

Post autor: Piciu »

Jesli nie masz wibracji w Panelu Sterowanie to nie będzie ich nigdzie.
Obrazek Obrazek



Wtrace sie ;) czyli jak po zainstalowaniu sterownikow do manty tez ich nie mam w panelu ster. to wszystko jasne, no trudno czekam na joy boxa :)
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

A zakładka 'Effect page' co wyświetla?
Awatar użytkownika
Piciu
User
User
Posty: 34
Rejestracja: 14 stycznia 2004, 14:04

Post autor: Piciu »

Dobra noob jestem ;)

Obrazek

ale wibracji i tak brak :P
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

A zakładka 'Effect page' co wyświetla?
Okno testu wibracji.
Dobra noob jestem, ale wibracji i tak brak
Przesuwając tą kropkę analogiem, powinieneś testować wibracje - kursor w prawo prawy silniczek, w lewo lewy, góra dół różne tryby wibracji z różnym nasileniem. Jeśli sterownik nie pasuje, bądź przejściówka nie obsługuje FF to wibracji nie będzie.
2BII!2B
Awatar użytkownika
Piciu
User
User
Posty: 34
Rejestracja: 14 stycznia 2004, 14:04

Post autor: Piciu »

No wychylam kropke i zero wibracji, czyli albo przejsciowka lewa albo sterownik.
Rozebralem ta przejsciowke wygladajaca jak ta manty co kiedys mialem (tej pochodzenia nie znam bo dostalem za piwo).

Obrazek Obrazek Obrazek

Jakbys mogl porownac ze swoja to bede wdzieczny.
ODPOWIEDZ