Sagem F@st 800

Jesteś maniakiem sprzętu komputerowego? A moze jesteś fanem jakiejś konsoli. Tak czy inaczej ten dział jest dla Ciebie.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Sagem F@st 800

Post autor: winter_mute »

Wzorem Miśka, przygotowałem dla Was mały ;] tekst, który będzie powoli ewoluował do postaci finalnej. W przeciwieństwie do wspomnianego użytkownika zajmę się jednak bardziej przyziemnymi sprawami, a mianowicie sprzętem powszechnego użytku wartym tyle co duża paczka krakersów.
Pomimo błahości tematu mam nadzieję, że uda mi się zainteresować kilka osób, szczególnie użytkowników usługi Neostrada bo opisywany sprzęt wcale nie jest zły, ba... ma spory potencjał, a dobrze skonfigurowany może zaskoczyć swoimi możliwościami nie jedną osobę - pełne wykorzystanie prędkości łącza, łączenie z internetem w 2 sekundy, koniec ze zrywanym połączeniem, brak niekontrolowanych restartów komputera... Tak wiele, a rozwiązanie tak proste (reinstalacja i przestawienie kilku opcji).

Instrukcja zaawansowana
Jeśli nie masz pojęcia co to enkapsulacja i kanały ATM, nie wiesz jak skonfigurować kartę sieciową, a edycja plików konfiguracyjnych przyprawia Cię o dreszcze przeczytaj część zatytułowaną `Instrukcja łopatologiczna`. Zawarte poniżej wskazówki są przeznaczone dla osób, które wiedzą co robić.
1) zapisz wszelkie niezbędne informacje: nazwę i hasło użytkownika dla połączenia internetowego, numer ID i PIN
2) pobierz i rozpakuj najnowsze sterowniki ze strony Sagem`a
3) w pliku konfiguracyjnym sterowników `Setup.ini` wyszukaj parametr `DriverType=` i zmień jego wartość na LAN tak by rzeczowa linijka miała postać `DriverType=LAN`. Zapisz plik.
4) Odinstaluj aplikacje neostrady zainstalowane z płytki dostarczonej przez TP - `Neostrada TP` i `SAGEM F@st 800-840`.
5) zainstaluj nowe sterowniki za pomocą komendy `Setup.exe`z katalogu `SAGEM F@st 800 v4.0.5\tools` driver`ów.
6) Odpal narzędzie monitorujące stan urządzenia DSLMON, przejdź do opcji administracyjnych (Alt+D) i ustaw w konfiguracji kanały ATM: 0 / 35, enkapsulacje typu VC MUX, multistandard i komunikację USB w trybie BULK.
7) ustaw ip, maskę i adresy serwerów DNS w nowo-utworzonym połączeniu sieciowym.
8) utwórz i skonfiguruj nowe, szerokopasmowe połączenie sieciowe z wykorzystaniem danych uzyskanych podczas rejestracji usługi Neostrada.
Jeśli cos jest niezrozumiale poszukaj informacji poniżej :]

Instrukcja łopatologiczna
Hehehe... jeśli czytasz te słowa to weź dwa głębokie wdechy, przygotuj sobie herbatę/kawę i jakąś (niekoniecznie wysoko-kaloryczną) przekąskę bo czeka Cię długa lektura! Wszystkie operacje są opisane w bardzo szczegółowy sposób, więc mam nadzieję, że zrozumienie poszczególnych kroków nie będzie stanowić problemu, a po zakończeniu wszelkich operacji nabędziesz kilka praktycznych umiejętności jak konfiguracja karty sieciowej (choć wcale takiej posiadać nie musisz), tworzenie (szerokopasmowego) połączenia internetowego czy konfigurację sprzętu ADSL... dłużej nie marudzę, miłej zabawy.

W pierwszej kolejności należy z uwzględnieniem wielkości liter i trzykrotnym sprawdzeniem poprawności informacji zapisać w bezpiecznym miejscu (preferowany tradycyjny papier) wszelkie niezbędne dane potrzebne zarówno do:
- nawiązania połączenia z internetem, czyli nazwę użytkownika i hasło dla połączenia internetowego
- komunikacji z obsługą usługi, czyli numer ID i PIN
- ... i ew. nawiązania połączenia z serwerem pocztowym, jeśli korzystamy ze skrzynki mailowej dostarczanej z usługą Neostrada
Jeśli powyższe informacje masz juz gdzieś zachomikowane to wygrzeb je i przygotuj bo będą później potrzebne.

Następnym krokiem jest zaopatrzenie się w niezbędne do instalacji usługi oprogramowanie... co w zasadzie ogranicza się do ściągnięcia sterownika urządzenia ze strony producenta.... [dla niekumatych: {na mapce klikamy w Wielką Brytanię (UK) lub z listy po lewej wybieramy United Kingdom > urządzenia ADSL > z listy `ADSL modems` wybieramy `Sagem F@st 800/840` > Z menu po lewej `DRIVERS/SOFTWARES` > posiadacze systemów z rodziny Windows pobierają 12MB-wy, wielo-językowy plik `Driver W.4.0.5 for all operators`}]... oraz jeśli w systemie jeszcze takiego nie ma to nalezy pobrać także jakieś narzędzie do rozpakowania archiwum zip, jak np. darmowy 7-zip, bądź komercyjny WinRAR

Po ściągnięciu sterowników wypakowujemy je do dowolnego katalogu np. C:\ po czym przechodzimy do folderu `C:\SAGEM F@st 800 v4.0.5\tools\`, w którym za pomocą Notatnika otwieramy do edycji plik `Setup.ini`. Następnie wyszukujemy w nim ciągu `DriverType=` (około 208 linii : ) w którym wartość WAN należy zamienić na LAN tak by wspomniana linijka wyglądała w sposób następujący `DriverType=LAN` (oczywiście bez cudzysłowów). Zapisujemy plik {Plik > Zapisz} i zamykamy Notatnik...

Tyle jeśli chodzi o przygotowania, zabieramy się do sprzątania. Na pierwszy ogień idą syfiaste aplikacje Neo, ze zżerającym zasoby i powodującym komplikacje Wanadoo i sterowniki Sagema. W tym celu udajemy się do {Panel Sterowania > Dodaj lub usuń programy}, a następnie z listy zainstalowanych aplikacji wybieramy i klikamy przycisk Usuń na: wpierw aplikacji `Neostrada TP`, a następnie sterownikach `SAGEM F@st 800-840`.
Zgodnie z poleceniami widocznymi na ekranie po wywołaniu pierwszego dezinstalatora można dla świętego spokoju zaznaczyć powód usunięcia oprogramowania. Natomiast w przypadku końcowej fazy pracy drugiego należy odłączyć modem z portu USB.
Jeśli ktoś ręcznie przeniósł skróty do ww. aplikacji w menu start to należy je teraz ręcznie usunąć.

No i to byłoby tyle – ciach ciach i syfu nie ma. Czas zainstalować porządne sterowniki :] W tym celu po raz kolejny przechodzimy do folderu `C:\SAGEM F@st 800 v4.0.5\tools\` i odpalamy plik Setup.exe... Spokojnie, bez paniki, po pierwsze instalacja jest po polsku, a po drugie opisze Wam krok po kroku co robić: Dalej > jak kreator poprosi, podłączamy modem do portu USB > Instalacja zakończona powodzeniem... proste, no nie? :]

Proszę zauważyć, że urządzenie po podłączeniu zostało wykryte jako USB ADSL LAN Adapter, a nie jak wcześniej WAN, co ciekawsze w połączeniach sieciowych pojawiło się nowe połączenie, które już na samym początku lubi wywalić błędy i ostrzeżenia, ale nie martwmy się niczym... instalacje mamy z głowy, czas trochę pogrzebać w ustawieniach sprzętu.

W tym celu z menu {Start > Wszystkie programy > SAGEM F@st 800-840} wybieramy skrót DSLMON, dzięki czemu w tray`u (to tam gdzie zegarek) pojawi się zmieniający kolor trójkącik, a w belce programów interesująca nas aplikacja. W oknie DSLMON robimy małą sztuczkę wywołując opcje administracyjne kombinacją klawiszy `Alt+D`, po czym przechodzimy do zakładki Konfiguracja, w której ustawiamy poszczególne opcje w następujący sposób: kanały ATM - VPI = 0, VCI = 35; enkapsulacja - Bridged VC MUX; standard ADSL - multistandard, USB - BULK... tak jak pokazano to na obrazku. Zastosuj, OK, Zamknij.
Następnie zajmiemy się konfliktowym połączeniem przechodzimy więc do okna {Panel Sterowania > Połączenia sieciowe}, w którym zaznaczamy nowe połączenie (z ostrzeżeniem), wciskamy F2 i zmieniamy nazwę na np. `Połączenie lokalne - neo`, następnie klikamy prawym przyciskiem na zmodyfikowanej ikonie i wybieramy właściwości. W nowo otwartym oknie dwukrotnie klikamy lewym na `Protokół internetowy (TCP/IP)` i ustawiamy poszczególne opcje tak jak na rysunku poniżej [nie chce mi się przepisywać :]

Obrazek
Bach i problemu nie ma :]

Wszystko mamy poustawiane, czas skonfigurować połączenie z internetem... po raz kolejny przechodzimy do okna {Panel Sterowania > Połączenia sieciowe}, w którym z menu wybieramy {Plik > Nowe połączenie} i przechodzimy przez kolejne etapy konfiguratora w następujący sposób: Dalej > Połącz z internetem > Konfiguruj moje połączenie ręcznie > Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkownika i hasła > w polu nazwa usługodawcy wpisujemy cokolwiek np. `Neostrada` lub `TePSA ADSL` lub `Neo-komuna` :] > zatrzymamy się na chwilę przy oknie informacje o koncie internetowym
W tym miejscu w odpowiednie miejsca wpisujemy nazwę użytkownika i hasło dla połączenia internetowego, które otrzymaliśmy podczas rejestracji Neo... i które prosiłem zapisać na samym początku tekstu.
Jeśli zaś chodzi o dwa ptaszki na dole to opcje raczej same się tłumaczą: jeśli mamy w Windowsie kilka kont użytkowników i chcemy by wszyscy mieli dostęp do neostrady to należy pierwszego ptaszka zostawić w spokoju, jeśli mamy w komputerze modem lub inne urządzenie umożliwiające połączenie z netem to zostawiamy drugiego ptaszka w spokoju w przypadku, gdy nie chcemy by przez przypadek włączało się ono zamiast neo.
Po uzupełnianiu danych kończymy wszystko przyciskiem dalej i jeśli tego sobie zażyczymy to w ostatnim kroku kreatora możemy także utworzyć skrót do połączenia na pulpicie.

To by było na tyle... teraz wystarczy tylko zrestartować komputer... i można cieszyć się bezproblemowo działającą usługą Neostrada :] ... no chyba że wiatr pozrywa kable, spali się centralka, albo studzienka z przewodami zostanie zalana :]

Do zrobienia
[*] ilustracje, screeny i inne obrazki
[*] podziałna rozdziały i podrozdziały
[*] formatowanie tekstu
[*] faq -opis zalet infrastruktury LAN i połączenia USB-BULK
[*] Rejestracja neostrady
[*] Netia na Sagem`ie
[*] Szlifowanie setup.ini
[*] Tuning wizualny
[*] Wstęp, zakończeni czyli tzw. lanie wody
[*] wersja offline

To by było tyle Jeśli chodzi o tuning Sagema pierwszego stopnia, zapraszam do komentowania tekstu.. zadawania pytań itp. - od tego zależy czy powyższy artykuł będzie nadal rozwijany.

Copyrights: Poradnik stworzony dla serwisu PSEmu.pl - redystrybycja całości bądź poszczególnych fragmentów tekstu bez pisemnej zgody autora zabroniona. Wszelkie prawa zastrzeżone.
2BII!2B
kotku
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 sierpnia 2007, 09:53

Post autor: kotku »

bosko, a co zrobic jesli mam netie ?^^
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

bosko, a co zrobic jesli mam netie ?^^
Zależy jaką Netię :] W przypadku Net24 zmieniasz jedynie wartość parametrów VPI/VCI:

Na linii telefonicznej Netii:
- VPI: 8
- VCI: 35

Na linii telefonicznej TP:
- VPI: 0
- VCI: 35
2BII!2B
kotku
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 sierpnia 2007, 09:53

Post autor: kotku »

net24 na łączu tepsy, dzwonilem do nich dzisisaj z rana bo cos nie dzialalo, narazie zostawie tylko zainstalowany najnowszy sterownik, jak jeszcze chociaz raz mi sie rozlaczy to mam do nich dzwonic.

edit:
mhm, zrobilem jak kazales, urządzenie wykrywa jako LAN, a we właściwościach połączenia, tego ktore robilem sam, jest 'Nazwa urządzenia: Miniport WAN (PPPOE)'. to tak ma byc ?^^

edit2:
a jesli zrobilem wszystko jak opisałeś, i dalej mam kicki ?^^
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1) Co prawda nie powinno to stanowić problemu, ale spróbuj zainstalować sterowniki w sposób standardowy - czyli jako urządzenie WAN (a nie LAN jak opisano powyżej).
2) U mojego znajomego płyta MSI + AthlonXP.... Sagem nie instalował się pod WinXP SP2 - natomiast pod pierwszą wersją czy też SP1 chodził ok.
3) Są różne modele Sagemów - E2T, E4 itd... jak miałeś ADSL, a netia założyła Ci ADSL2 to możliwe że modem nie ruszy. Miałem takie kuku z TP - modem wisiał przy synchronizacji i za nic w świecie nie chciał zaskoczyć. Pomogła zmiana na nowszą wersje Sagema :D
4) zadzwoń i dowiedz się dokładnie o wszelkie parametry linii VPI/VCI, Enkapsulację (spytaj czy modem ma pracować w trybie PPPoA, PPPoE, czy może w dowolnym), obsługiwane i wymagane flagi (PF4, LOS, NE_SNR).
5) Są nowe sterowniki, opis był do starszych... niudługo będę upgrade`ował całe oprogramowanie więc rzucę też okiem czy nie trzeba zmienić czegoś w opisie :]
6) Jeśli Cię stać to wyłóż kilka stówek i kup porządny modem ADSL2 polecam LinkSys`y oraz pudełka od U.S. Robotics. W swoim przedziale cenowym nie mają sobie równych.
2BII!2B
ODPOWIEDZ