Mam problem z Padem pomcy!!!

Jesteś maniakiem sprzętu komputerowego? A moze jesteś fanem jakiejś konsoli. Tak czy inaczej ten dział jest dla Ciebie.
michaleczek17
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 18 listopada 2006, 22:02

Mam problem z Padem pomcy!!!

Post autor: michaleczek17 »

Mam problem z Padem pomcy!!! mam pada z PSone z przejsciówka do PC i chciałym pograc w fife wszystko jest wpozadku tylko niedziała mi prawy analog którym sie robie tricki i jest słaba zabawa :( :( :( wiec prosze wszystkich o pomoc trzeba jakies sterowniki tylko nie moge ich nigdzie znalesc moze ktos ma jakis link czy wysle mi na poczte dardzo prosze o pomoc
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Na początek dwa pytania:
1) Jak wersja gry? PSX czy PC?
2) Jaka przejściówka i w jaki sposób wykryta przez system?
Druga kwestie w Windowsie sprawdzisz to w {Panel Sterowania > Kontrolery Gier}
2BII!2B
michaleczek17
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 18 listopada 2006, 22:02

Post autor: michaleczek17 »

1)Wersja gry Na PC
2)przejscówka na USB wykryta jako 4-osiowy 12-przyciskowy joystick z przełącznikiem ustawien tak pisze w kontrolerze gier
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

przejscówka na USB wykryta jako 4-osiowy 12-przyciskowy joystick z przełącznikiem ustawien
W takim razie windows rozpoznał urządzenie poprawnie - masz właczoną obsługę obu grzybków. Jeśli jednak chcesz czegoś więcej szukaj sterowników do przejściówki.
1)Wersja gry Na PC
Skoro sterowniki są ok, a gra w wersji PC to jedyne co powinieneś zrobić to ustawić sterowanie w samej grze... poszukaj opcji odpowiedzialnych za tricki i przypisz im wychylenia drugiej osi analogowej.
2BII!2B
michaleczek17
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 18 listopada 2006, 22:02

Post autor: michaleczek17 »

własnie kurde w grze nie ma zadnej opcji zwiazanej z trickami
trzeba mi sterowniki do przejscówki własnie nie mam skad wziac moze ty masz ????
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

własnie kurde w grze nie ma zadnej opcji zwiazanej z trickami
To raczej niemożliwe bo w końcu jak ludzie korzystający z klawiatury mają je niby wykonywać, skoro nie można tego ustalić? Poszukaj opcji założę się takowa istnieje, pewnie się inaczej zwie.
trzeba mi sterowniki do przejscówki własnie nie mam skad wziac moze ty masz ?
W większości przypadków sterowniki dodają tylko obsługę wibracji... no ale cóż jak się upierasz to podaj chociaż nazwę przejściówki (swoją droga nie miałeś płytki ze sterownikami dołączonej do Twojego konwertera?)
2BII!2B
michaleczek17
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 18 listopada 2006, 22:02

Post autor: michaleczek17 »

Nazwa przejscówki TO PS2 PLUG
sa ustawienia przycisków na. so strzelania ale nie ma zeby ustawic prawy analog do tricków:(
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Nazwa przejscówki TO PS2 PLUG
Jak jest czarna, ma czerwone światełko po tej samej stronie co wspomniany napis to stery masz tutaj:
http://psemu.pl/download/utils/Manta_DS2USB.exe
2BII!2B
michaleczek17
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 18 listopada 2006, 22:02

Post autor: michaleczek17 »

Dzieki
cZaJn!k
Junior
Junior
Posty: 15
Rejestracja: 22 października 2006, 20:51

Post autor: cZaJn!k »

Miałem ten sam problem... Musisz dopisać swojego pada, po prostu nie wykrywa CI go poprawnie.

masz mały poradnik :):
Mały poradnik jak zmusić fifę by zadziałał (prawie) każdy gamepad.

Po pierwsze: Musisz mieć gamepada z dwiema analogowymi gałkami!
po drugie : Musisz być naprawdę cierpliwy

Zaczynamy!

Najpierw ustalamy jaka nazwę w systemie ma gamepad. Nazwa jest dostępna w Panel Sterowania -> Kontrolery gier. Następnie otwieramy w Notatniku plik "...\Moje dokumenty\FIFA 07 (Demo)\user\devdata.dat". Znajdują się tam parametry konfiguracyjne dla poszczególnych kontrolerów. Ponieważ naszego gamepada tam nie ma to musimy go sobie "dopisać". By to zrobić najpierw kopiujemy parametry innego pada (no chyba że ktoś wie co oznaczają te cyferki, to może je sobie sam napisać ) i wklejamy je na końcu pliku, ale przed słowem ENDOFFILE. Dla przykładu może to wyglądać tak:

[FireStorm Dual Analog 2|FireStorm Dual Analog 2]
DEADZONES=0.3,0.3,0.3
5|24|3,5|25|4,6|26|5,6|27|6,0|18|21,0|19|22,0|16|1 9,0|17|20,1|22|5,1|23|6,0|20|3,0|21|4,0|0|2,1|3|2, 2|3|2,3|1|2,4|10|2,5|11|2,6|13|2,7|14|2,8|9|2,9|8| 2
5|24|3,5|25|4,6|26|5,6|27|6,0|18|21,0|19|22,0|16|1 9,0|17|20,1|22|5,1|23|6,0|20|3,0|21|4,0|2|2,1|3|2, 2|1|2,3|0|2,4|10|2,5|11|2,6|13|2,7|14|2,8|9|2,9|8| 2
5|24|3,5|25|4,6|26|5,6|27|6,0|18|21,0|19|22,0|16|1 9,0|17|20,1|22|5,1|23|6,0|20|3,0|21|4,0|2|2,1|3|2, 2|1|2,3|0|2,4|10|2,5|11|2,6|13|2,7|14|2,8|9|2,9|8| 2
ENDOFFILE


W miejscu które zaznaczyłem na czerwono wpisujemy nazwę swojego gamepada. Drugiego pola proszę nie ruszać (nie wiem dlaczego, ale gdy zmieniałem to mi nie działało)

Następnie zapisujemy plik i w Notatniku otwieramy plik "...\EA SPORTS\FIFA 07 Demo\data\system\config.dat". Tutaj zanajdują się parametry dla gamepadów ale jak widać są one już bardzie zrozumiałe (prawdopodobnie są to domyślne obłożenia przycisków na gamepadach, ale głowy nie dam). Do tego pliku też trzeba dopisać naszego gamepada. Na początku wyszukujemy w pliku tę nazwę pada którą pozostawiliśmy w drugim polu w pliku devdata.dat (było to FireStorm Dual Analog 2). Powinna się znaleźć taka linijka:

"FireStormDualAnalog2" 12 "FireStormDualAnalog2" 12 2 1 3 5 4 7 6 8 10 9

Kopiujemy ją i wklejamy na końcu pliku. Następnie w pierwszym cudzysłowie kasujemy nazwę pada i wpisujemy swoją, zawartości drugiego cudzysłowu nie zmieniamy(też nie wiem dlaczego ale mi działa wszystko dobrze ). Potem zapisujemy plik i przystępujemy do testu.

Jeżeli w grze gamepad dalej nie będzie działać to proszę powtarzać ten eksperyment z innymi konfiguracjami aż do skutku. Mnie ta sztuka udała się dopiero za CZWARTYM razem, a prezentuję wam końcowy efekt.
JEST MAŁE ALE. jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz tam oryginalnie wpisanego naszego Dual Shocka :) nie wiem czemu odrazu nie działa, ale ja zamiast szukać tego firestorma przeprowadziłem dokłądnie tą samą operację na ustawieniach Dual Shocka i wszystko działa super.

PS. przepraszam za literówki...
ODPOWIEDZ