PS2 na monitorze?

Jesteś maniakiem sprzętu komputerowego? A moze jesteś fanem jakiejś konsoli. Tak czy inaczej ten dział jest dla Ciebie.
Awatar użytkownika
Rycek
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 marca 2005, 15:51

PS2 na monitorze?

Post autor: Rycek »

czy istnieje sposób na granie w ps2 na monnitorze komputerowym ?

znam dwa sposoby by to zrobić czyli przez tuner tv i przez takie dziadostwo za ponad 400 zł VGA, czy jest jakiś sposób inny z poza wymienionych
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Awatar użytkownika
Rycek
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 marca 2005, 15:51

Post autor: Rycek »

Przeczytałem i mam jedno pytanie z czego będe miał najleprzą jakość obrazu z VIVO (jak przeglądałem karty graficzne to z tym gniazdem jest dość mało kart) czy z tunera tv.

No to mam pecha bo pół roku temu sprzedałem swój tuner tv :cry: i kupiłem sobie tuner satelitarny, a w nim to tylko jest wejście na antene sat, ale nie rzałuje że kupiłem sobie go, tylko mogłem kupić jakiś leprzy model, ale jakość i czystość odbioru kanałów jest idealna :D i kanały za friko :twisted: , w przeciwieństwie do kablówki.
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Przeczytałem i mam jedno pytanie z czego będe miał najleprzą jakość obrazu z VIVO (jak przeglądałem karty graficzne to z tym gniazdem jest dość mało kart) czy z tunera tv.
AFAIK wysoką jakość wyświetlanego VIVO - obrazu oferują karty graficzne ATI - praktycznie wszystkie Radeon'y, które posiadają takie gniazdo. Satysfakcji powinien również dostarczyć porządny tuner TV (Pixel View, Leadtek, etc.).

Więcej informacji poszukaj w guglach. Niegdyś widziałem 2xPS2 na giełdzie, podłączone do monitorów. Żadnej różnicy w jakości obrazu nie zauważyłem. Ale w jaki sposób były podłączone i za pomocą *czego* - nie wiem,
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

z czego będe miał najleprzą jakość obrazu z VIVO czy z tunera tv.
IMHO z VIVO, choć wysokiej klasy tuner powinien dawać identyczny efekt (wystarczy poszukać takiego, który przechwytuje obraz w natywnej rozdzielczości 640x480 i większej).
jak przeglądałem karty graficzne to z tym gniazdem jest dość mało kart
VIVO było sztandarowym rozszerzeniem pierwszych kart z rodziny FX (droższe modele - 5700, 5800 etc). W nowszych kartach (6600GT) powraca się do S-Video.
Niegdyś widziałem 2xPS2 na giełdzie, podłączone do monitorów. Żadnej różnicy w jakości obrazu nie zauważyłem. Ale w jaki sposób były podłączone i za pomocą *czego* - nie wiem
Podejrzewam, że za pomocą link-cable + rooter AV + VGA-Box .
2BII!2B
Awatar użytkownika
Rycek
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 marca 2005, 15:51

Post autor: Rycek »

Już podłączyłem konsole pod monitor, przez tuner tv (tvphone98w/vcr) i jakość obrazu jest słaba, a dokładniej to widać efekt przelotu (chyba się to tak nazywa, a widać to najlepiej gdy jakiś obiekt porusza się i jest mały i to wygląda troche jak by obiekt pociąć na cienkie paski poziome i co drugi pasek przesunąć troche względem pozostałych) da się coś z tym zrobić ?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

przelotu - chyba się to tak nazywa
Prawie - przeplotu.

Osobiście spotkałem się z czym takim w dwóch przypadkach:
1) pod Linuchem, gdzie aby pozbyć się lini należało znaleźć najdogodniejszy system i parametry wyświetlania [w czasie gry efekt zniknął, ale przy zrzucaniu screenów paski wciąż były widoczne]
2) pod Wingrozą gdy:
a) ustawiłem rozdzielczość większą niż domyślna karty - wystarczyło zmniejszyć rozdziałkę przechwytywania do standardowego 320x240 i rozciągnąć obraz (ew. dodać jakiś filtr dla polepszenia jakości)
b) korzystałem z niezalecanego oprogramowania - karty (zarówno tuner jak i graficzna) najlepiej sobie radziły z softem do nich dołaczonym tj. w moim przypadku PixelView Station dla tunera i standardowa aplikacja dołączona do WDM-ViVo dla k. graficznej.
2BII!2B
ODPOWIEDZ